VTEM skitter
VTEM skitter

Новини

Омбудсманът: Над 150 000 лв. до момента във "Великден за всеки", всяка стотинка за ваучер за пенсионер

Омбудсманът: Над 150 000 лв. до момента във "Великден за всеки", всяка стотинка за ваучер за пенсионер

Близо 380 000 лева са събрани до момента в кампанията „Великден за всеки-Дари празник на баба и дядо". Това означава, че 19 000 български пенсионери ще получат ваучери от по 20 лева за светлия християнски празник Великден, каза в Стара Загора националният омбудсман Мая Манолова.

Отличник в набирането на средства до момента е Старозагорска област, защото са събрани около 50 000 лева. С ваучери тук ще бъдат подпомогнати 2500 пенсионери, отчете Манолова.

„Това означава, че хората, които живеят тук, са хора с добри сърца, защото са се включили в дарителската акция. Онези, които допринесоха най-много в кампанията, ще бъдат отличени след нейното отчитане", каза националният омбудсман и посочи кмета Живко Тодоров като фаворит за приза „Добро сърце".

Кампанията „Великден за всеки-Дари празник на баба и дядо" ще приключи във вторник вечерта, а от НОИ вече са изготвили списъците на пенсионерите, които получават малко над 300 лева.

„Във вторник вечерта ще заседава Общественият съвет, който ще направи разпределението на набраните средства по общини. В сряда и четвъртък списъците с пенсионерите, които ще получат ваучери за Великден, ще бъдат обявени на пощенските станции, в които възрастните хора получават пенсиите си. Те ще получат ваучерите си в сряда, четвъртък и петък в тези клонове. С ваучерите ще може да се пазарува в 5000 магазина в страната, с които работи Български пощи като оператор на ваучери, а пенсионерите ще могат да ги потърсят и през следващите два месеца. Средства ще се набират и до края на тази седмица , а всичко допълнително, което постъпи ще е в подкрепа на пенсионерите за следващия голям празник Гергьовден", уточни Манолова.

В Стара Загора Мая Манолова отчете още, че в кампанията, организирана от студенти-доброволци „Купи дари", са събрани няколко тона храна. В акцията се включват различни фирми и браншови организации.

Източник: Дарик

Събития

 • Петровден е! Честито на имениците!

  Апостол Петър е основател на християнската църква.Според народните вярвания той е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове. Неговият по-голям брат близнак Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Може да предизвика страшни горски пожари, градушки и наводнения.Според традицията днес се коли петровско пиле. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд.  

  2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

  На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си.През 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя. Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави" -...

  Програма за 9 май – Ден на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма

    11.00 ч.  Поклонение, полагане на венци с военен ритуал по случай 73 години от победата над хитлерофашизма - паметник на Осми Приморски полк11.45 ч. Шествие от паметника на Осми Приморски полк до Община Варна12.00 ч.- Тържествено издигане на флага на Европейския съюз по случай Деня на Европа Източник: Община Варна
 • Христос Воскресе!

  Движение Нашият град Ви честити Възкресение Христово с пожелание за много здраве, мир и благоденствие.Нека светлината на неговото възкресение озари живота Ви! Христос Воскресе!

  Благовещение – празникът, свързан с идването на пролетта

  Християните отбелязват днес един от най-големите църковни празници – Благовещение.Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос. Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде и нещо – зелено коприва, спанак, лапад.На този ден от постите е разрешена риба. Традиция е да се...

  Честит трети март, Българи!

    Днес се навършват 140 години от Освобождението на България. На днешна дата е подписан Санстефанския мирен договор. На днешния ден е важно да отдадем почит на всички онези велики българи от Паисий до Левски, допринесли за националното ни освобождение и да си спомним за поредицата от исторически събития, с които българският народ извоюва част по част своята териториална и национална независимост. Честит национален празник!

Популярно

КОИ СМЕ НИЕ