Три кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море, ще посетят Варна, съобщиха от ВМС.
Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG2) под командването на комодор Майкъл Ътли от Кралските военноморски сили, ще пристигне във Варна на 10 февруари. Групата е в състав от флагмански кораб HMS DUNCAN (кораб на Кралските ВМС), TCG GAZIANTEP (кораб на турските ВМС) и ROS REGELE FERDINAND (кораб на румънските ВМС).
Корабите провеждат рутинно посещение на пристанището във Варна, като част от засиленото

Прочети още...  

 

На 5 януари отбелязваме зимния Кръстов ден (ден преди Богоявление - Йордановден). Празникът е наричан още Попова коледа.
Народът вярва, че на този ден се пропъждат т.нар. "мръсни дни", които започват на 25 декември и свършват на Кръстовден. В българските вярвания се смята, че през тези дни има космически хаос и демонични сили бродят по земята. В християнския смисъл това са "некръстените" дни, в който новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене. 
През деня в църквата се отслужва служба, попът кръщава водата като в нея

Прочети още...  

 

Днес в сградата на Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна се открива Коледен базар на картички и играчки, изработени от учениците. 
От 10.00 часа ще започне Коледният спектакъл и посрещането на Дядо Коледа.
Пред родители и гости ще бъде представен проектът "Приложен театър в подкрепа на деца и младежи с увредено зрение". Чрез организиране и провеждане на театрални работилници ще се работи за развитие на уменията за изразяване, вербална и физическа увереност, самостоятелност и независимост на деца

Прочети още...  

 

На 5 декември източноправославната църква почита светеца св. Сава Освещени. Според житието му свети Сава е роден в областта Кападокия в семейство на заможни родители. На 17 години приел монашеството, а до края на живота си построил множество манастири и болници. Починал е на 93 години от естествена смърт.
В българските предания обаче най-често Сава е представена като светица - покровителка на чумата. Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е Св.Никола, чийто празник се отбелязва ден по-късно на 6 декември. В някои

Прочети още...  

На 24 ноември православната църква почита паметта на Св. великомъченица Екатерина - една от най-образованите жени на своето време.
 
Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на

Прочети още...  

През месец ноември 2017 ДКЦ „Чайка“ организира две нови кампании с безплатни профилактични прегледи.

Традиционно Ноември е месецът, посветен на мъжкото здраве, затова и първата инициатива е насочена към представителите на силния пол. Тя влкючва безплатни ехографски прегледи на простата от специалист – уролог.

Лекарите често определят простатната жлеза като „второто сърце“ на мъжа. Може да се каже, че това е неговата ахилесова пета, защото тя често бива поразявана от различни заболявания. Това са най-често възпалителните заболявания

Прочети още...  

 

По думите на общинския съветник Димитър Карбов стадион "Варна" ще бъде завършен в края на 2018г. и въведен в експлоатация през началото на 2019 г.

Към 31 декември 2016 г. изцяло е завършен Етап 1 от строително-монтажните работи по изграждането на стадион Варна, подготвителни работи, изкоп, дренажни работи за временно строителство.

В процес на изпълнение е Етап 2 - груб строеж на сгради 5, 6, 7, 13, 14, 15 и околовръстен дренаж. 
Състоянието към 31 декември 2016 г. е следното: 
Сграда 4 - завършени фундаменти

Прочети още...  

 

Десетото издание на Черноморския туристически форум ще се проведе във Варна.
Тазгодишното събитие е под наслов „Местната идентичност и глобалния туризъм“, а гости от страната и чужбина ще изнасят презентации и доклади.
Форумът ще се проведе днес и утре, и е под патронажа на министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът Иван Портних.
Участие ще вземат и представители на 16 общини, 16 висши учебни заведения от страната и чужбина, музеи, туроператори, туристически агенции, хотелиери и др

Източник:Moreto.net

Започват ремонти на нови 3 възлови за Варна улици. Това са  бул. „Цар Борис III“ в кв. „Виница, „Студентска“ и „Ана Феликсова“. В тяхната рехабилитация ще бъдат вложени 4,07 млн. лв., съобщи кметът на общината Иван Портних.

Улица “Студентска“ ще бъде ремонтирана в участъка от „Дубровник“ до „Мир“, като ще бъдат подменени подземните комуникации, осветлението, тротоарите, както и асфалтовата настилка. Рехабилитацията е важна и заради това, че тук върви водопроводът за Златните пясъци, посочи Портних. Обектът ще бъде завършен в рамките на 4

Прочети още...  

 

Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика стана световен вицешампион! Възпитаничките Весела Димитрова и Михаела Маевска завършиха на второ място в многобоя в дебютното си Световно първенство в Пезаро (Италия).България в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова, Лаура Траатс и Елена Бинева остана със сребърните медали, както и преди две години в Щутгарт. Нашите момичета са с резултат 36.950 - 18.700 на пет обръча и 18.300 на три топки и две въжета.

Източник: БНТ