Съвсем скоро на Крайбрежната алея във Варна ще има нов Кът за съзерцание, който ще е достъпен за всички жители и гости на града. Той ще се намира в пространството, което се оформя между дискотека „Час Пик" и възродения Снек-бар „Фар", съобщи търговският директор на фирмата-концесионер на варненския плаж "Лазурен бряг 91" – Андрей Василев.

По думите му, обликът на къта ще бъде оформен от естествени материали – дървесина, шлайфан бетон и зеленина. Стъпала и пътека ще отвеждат директно до морския бряг.

„Взаимствали сме практики от холандските архитекти, а идеята е чрез съчетание на естествени материали да се създаде общодостъпна, приятна среда за отдих и разходка", обясни още Андрей Василев. Според него целта е мястото да стане привлекателно за младите хора, а защо не да бъде използвано и за ревюта или други мероприятия, както е на прословутия площад „Испания" в Рим.

След 11 юни тази година се очаква да приключат ремонтите на Крайбрежната алея в частта от „Час Пик" до „Екстраваганца". Очаква се там да заработи емблематичният от миналото Снек-бар „Фар". Засега на мястото на заведението до разрушеното Рибарско мостче няма да се изгражда нищо, тъй като се очаква Общината да реализира проекта за възстановяването на мостика.

До този момент концесионерите са инвестирали близо 10 милиона лева в новия облик на Крайбрежната алея, каза още Василев. Той добави, че догодина в третия етап от ремонтите ще бъдат възстановени бившите съблекални на Рибарски плаж. На мястото вече няма да има дискотека, а ще бъдат разкрити водолазен център за обучение и сърф клуб. Проектът ще бъде реализиран съвместно с Общината. Идеята е да се оформи зона за обучение на млади хора и морски спортове. Смяната в предназначението на плажните съблекални в атракциони или заведения се случва още през 1998 година по настояване на тогавашното държавно предприятие „Лазурен бряг 91", припомни още Андрей Василев и добави, че сега целта е повече места да се отварят и да има връзка и на хората морето.

По думите му, въпреки че не са архитектурен паметник, старите Морски бани попадат в охранителната зона на Морската градина и съгласуването на всички проекти е довело до забавянето на ремонтите за това лято. Василев обаче изрази надежда всички дейности да приключат съвсем скоро.

Източник: Морето нет