Легендарният влак „Ориент експрес“ за пореден път ще посети Варна. Очаква се композицията да пристигне на жп гарата в морската столица днес в 17.33 часа. Преди това композицията ще премине през Русе.
Луксозната пътническа композиция свързва Париж и Истанбул. Първото пътуване на влака започва на 4-ти октомври 1883 година. За създател на „Ориент експрес" се смята белгиецът Жорж Нагелмакерс. Писателката Агата Кристи играе съществена роля за популяризирането на влака, като неведнъж го включва в произведенията си. Един от основните фактори за успеха на композицията е високото качество на обслужването, което предлага.
В днешно време влакът се движи по маршрута Париж-Истанбул веднъж годишно, по специална заявка, за специални клиенти и на специални цени. Това превръща в събитие спирането му в страните, през които преминава. От над 10 години списъкът включва и България.
Билетът за влака стига цена от 10 хил. евро. Няколко десетки души включва персоналът на „Ориент експрес“, които се грижи за отбраните гости.
Очаква се влакът да потегли от морската столица към Истанбул в 20.45 часа.

Източник: Moreto.net