Бронзовата медалистка от Рио де Жанейро Елица Янкова получи приза "Сребърен сокол" на пресклуб "България".

Наградата се връчва за сериозни постижения в българския спорт - проявени спортно майсторство, воля и характер, изработен е от най-висока проба сребро и е придружен със сертификат. 

На Игрите в Рио Янкова се пребори за бронза в женската борба в категория до 48 кг, като това бе първото отличие за българските спортисти в Бразилия.

"Откакто съм се върнала от Рио, се явявам навсякъде, умората я има, но тя е сладка умора", сподели 21-годишната боркиня. 

Нейните първи мисли след спечелването на бронза са били, че е зарадвала цялата страна.

"За мен са като идоли абсолютно всички спортисти, които са успявали да спечелят медали с много труд, воля и характер. Точно това, което аз показах и се опитах по този начин да приличам на тях. От всеки шампион съм взела по нещо. Аклиматизацията мина добре и много бързо, може и затова резултатите бяха такива. Бях спокойна, тъй като на Олимпиада няма какво да губиш, има само какво да спечелиш", каза още Янкова.

Нейният личен треньор Петър Касабов допълни, че подготовката е минала перфектно, нямали са проблеми със средства и каквото са поискали, нищо не им е било отказано.

На церемонията по връчване на приза "Сребърен сокол" присъства и треньорът на женския отбор по борба Серафим Бързаков.

"За мен Елица е едно мъжко момиче, което се раздава постоянно и навсякъде - и на тренировки, и по време на състезания. Та заслужи този медал с много труд, воля и характер и го показа и на тепиха. Надявам се продължава в същия дух и на Олимпиадата в Токио да ни зарадва и със златен медал", коментира Бързаков.

Източник: Dir.bg