През месец ноември 2017 ДКЦ „Чайка“ организира две нови кампании с безплатни профилактични прегледи.

Традиционно Ноември е месецът, посветен на мъжкото здраве, затова и първата инициатива е насочена към представителите на силния пол. Тя влкючва безплатни ехографски прегледи на простата от специалист – уролог.

Лекарите често определят простатната жлеза като „второто сърце“ на мъжа. Може да се каже, че това е неговата ахилесова пета, защото тя често бива поразявана от различни заболявания. Това са най-често възпалителните заболявания при по-младите мъже, доброкачествената простатна хиперплазия при мъжете над 50 години и, в най-лошия случай, карцином на простата.

Едно от най-често срещаните заболявания на простатата е доброкачественото й уголемяване. Това състояние се среща при мъжете на средна възраст и в напреднала възраст. Дължи се на разрастване на доброкачествени клетки в простатната жлеза. Най-често пациентите се оплакват от чести позиви за уриниране, особено през нощта, с тънка и вяла струя.

Ракът на простатата през последните години заема все по-челно място в класациите за честота на раковите заболявания сред мъжете, като много от актуалните проучвания му отреждат първата позиция и го определят като най-често срещания рак сред мъжете. Ракът на простатата е злокачествено заболяване, което се развива предимно у мъже над 50-годишна възраст. Симптоми в началото на развитието на заболяването почти няма. Поради тази причина от изключително значение за ранното му диагностициране са ежегодните профилактични прегледи при уролог за мъже над 50 години. Ранното откриване на заболяването значително подобрява прогнозата и преживяемостта на болните.

Безплатните прегледи на простата ще се извършват от д-р Станимир Станимиров, специалист уролог от 14:30 до 18:30 всеки понеделник от месец Ноември: 06.11., 13.11., 20.11. и 27.11. с предварително записване!

Втората кампания е насочена към дамите и е посветена на едно доста широко разпространено заболяване – миомата. Кампанията включва безплатни ехографски прегледи за миома при специалист акушер-гинеколог.

Миомата представлява доброкачествен гладкомускулен тумор, който произхожда от миометриума (мускулната тъкан на матката). Това са най-често срещаните тумори при жени в репродуктивна възраст. Туморът се среща рядко под 18-годишна възраст, а в менопаузата регресира. По последни данни миомата засяга около 40 % от жените в репродуктивна възраст в Европа.

Всички миомни възли започват като малки възелчета, които произхождат от мускулната тъкан на матката, а по-късно се трансформират до възли, които могат да бъдат с различна големина и разположение. Миомният възел може да бъде единичен или да се наблюдават множество миомни възли, които засягат цялата матка и предизвикват в различна степен нейната деформация.

Много от засегнатите жени нямат оплаквания и често минават над 5 години от началото на заболяването, преди то да бъде открито. Симптомите на миома могат да бъдат по-обилни и продължителни менструации, неправилни кръвотечения или болка, тежест и напрежение в корема, чести позиви за уриниране, болка при полов акт. Не рядко при по-слаби жени първият симптом е подуване на долната част на корема. Анемия, предизвикана от честата и повишена загуба на кръв, също може да бъде първи симптом. Някои определени форми на миома могат да предизвикват повтарящи се аборти.

Безплатните прегледи за миома ще се извършват от Доц. д-р Елис Исмаил д. м., специалист акушер-гинеколог от 14:30 до 18:30 всеки четвъртък от месец Ноември: 02.11.,09.11., 16.11., 23.11. и 30.11. с предварително записване!

Записването става на телефоните на Регистратурата на ДКЦ „Чайка“:
052/786-900 и 052/302-321

Източник: Varnautre.bg