В памет на основателят на Църквата във Варна – св. апостол Андрей, Варненската и Великопреславска св. Митрополия организира св. Литургия и Андреевски четения, научи Moreto.net.

Днес от 17:00 ч. ще се проведе Вечерня в катедралния храм "Успение Богородично", а от 18:00 ч. Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан, ще открие Андреевските четения в Юнашкия салон.

Програмата ще продължи и на следващия ден - 30 ноември, когато се чества празникът на св. апостол Андрей Първозвани. По този повод от 9:30 ч. ще бъде отслужена Света Литургия в храм "Св. апостол Андрей Първозвани" в ж.к. Чайка 41.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли (общо са 13, след предателството и смъртта на Юда е избран 13-ти апостол), брат на Свети Петър. Наричат го Първозвани, тъй като е първият апостол повикан да тръгне след Христа. Според църковната история Иисус Христос се явил на св. Андрей в гр. Ефес и му заповядал да отиде в Скития – днешните български земи. След призоваването му да проповядва там, апостолът тръгва на север, преминава през Тракия и от там в Скития. Крайната северна точка при това пътуване е гр. Одесополис или Одесос – днешна Варна. Тук той проповядва известно време и успява да обърне доста хора към Христос. В новосъздадената християнска община той ръкополага за епископ апостол Амплий, един от седемдесетте апостоли. Свети Андрей продължава своята апостолска проповед и по-късно приема мъченическа смърт за Христа в гр. Патра на 30 ноември. 

Източник: Moreto.net